We've got your back!

We horen je denken; goed verhaal, maar hoe weet ik nu welke boon ik het lekkerste vindt? En als ik zo’n zakje vers gebrande bonen heb besteld, hoe zorg ik er dan voor dat ik thuis het lekkerste kopje koffie zet? 

Geen zorgen, wij helpen je. Op deze pagina vind je alle info die je nodig hebt om de geuren en smaken van de koffiebar bij jou om de hoek in huis te halen!

Alles voor het lekkerste kopje koffie

  • Koffie is fruit!
  • Arabica
  • Natural vs. Washed
  • De branding
  • Espresso vs. Filter
  • De maalgraad
  • Troubleshooting
Vers gebrande specialty coffee

Koffie is fruit!

De koffieboon is eigenlijk de pit van de koffiebes, die aan de koffieplant groet. koffie is dus fruit! De volgende keer dat je weer commentaar krijgt op de hoeveelheid koffie die je iedere dag naar binnen giet, kun je dus gewoon zeggen dat het kei gezond is.

Arabica

Grofweg zijn er twee grote koffie ‘families’ te onderscheiden; arabica en robusta. Bij specialty coffee wordt uitsluitend gebruik gemaakt van arabica bonen, die kwalitatief beter zijn dan robusta. Onze bonen zijn daarom ook allemaal 100% Arabica. Deze bonen zijn over het algemeen veel complexer van smaak dan robusta bonen, die voornamelijk worden gebruikt als smaakversterker in koffiemelanges.

Er zijn veel factoren van invloed op de smaak, met name de bodem waarom de koffieplant groeit, de hoogte van de plantage en het aantal zonuren.

Vers gebrande koffiebonen
Vers gebrande koffiebonen

Natural vs. Washed

Na het plukken moet de pulp van de koffiebes gescheiden worden van de koffieboon. Hiervoor worden meerdere technieken toegepast, afhankelijk van de regio en de boon. De meest gebruikte technieken zijn Natural (ook wel dry) en Washed. 

Bij Natural processing worden de koffiebessen op grote bedden in de zon te drogen gelegd. Deze methode wordt vooral in Afrika gebruikt en resulteert door het fermentatieproces in een wat zoetere koffie, zoals onze  KruimelBij Washed processing, wat vooral in Zuid- en Midden Amerika populair is, worden de koffiebessen in een waterbad ‘gewassen’, wat resulteert is een frisser en helderder product, zoals bij onze Knoest!

 

De branding

”This is where the magic happens”. Het unieke smaakprofiel van de arabica boon, dat is bepaald door de bodem, de hoogte van de plantage, het aantal zonuren en de verwerkingsmethode, komt tijdens de branding pas echt boven drijven. De smaak zit als het ware ‘verstopt’ in de boon en het is aan ons de taak om deze smaak zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Puur vakmanschap dus, want tijdens deze fase kun je een boon naar een hoger niveau tillen, of juist helemaal om zeep helpen. 

De bonen worden op hoge temperatuur verhit in een speciale trommel, tot ze ‘poppen’. Dit noemen we de ”first crack” en tijdens dit proces komen de smaken vrij. Vanaf dit punt is de koffie drinkbaar. Haal je de koffie er direct na de first crack uit, dan spreken we van een light roast. Deze branding benadrukt alle unieke smaken van de boon, maar kan voor sommigen nog een beetje ‘groen’ smaken. Ga je iets verder door richting een medium roast, dan accentueer je zowel het unieke smaakpallet, als een volle body. 

Koffie die je in de supermarkt koopt is, met het oog op een langere houdbaarheid, meestal donker gebrand. Deze branding gaat voorbij wat wij noemen de ”second crack”. Dit is een tweede proces waarin de boon zo heet wordt dat met name de bittere brandtonen overblijven, die je gewend bent van je dagelijkse kopje koffie.

Wij branden onze bonen uitsluitend light of medium. Ten eerste omdat het anders geen specialty coffee mag heten en ten tweede, en nog veel belangrijker, omdat wij denken dat dit koffie is zoals koffie bedoeld is: puur. Wij vinden het zonde om de variatie die te vinden is in arabica bonen van over de hele wereld compleet weg te branden en willen jou kennis laten maken met de meest unieke en verrassende smaakprofielen!

Vers gebrande koffiebonen
Vers gebrande koffiebonen

Espresso vs. Filter

Espresso wordt gezet door water onder hoge druk door gemalen koffie te drukken, waardoor je een hele intense koffie krijgt, met een mooie cremalaag. 

Filter daarentegen, is door een andere verhouding water/koffie en een trager zetproces wat verfijnder. Filterkoffie wordt vaak wat lichter gebrand dan espresso koffie en ook de maalgraad (hierover verderop meer) is anders. 

Momenteel branden wij onze koffie voor zowel half- als volautomaat espressomachines en voor alle filtermethodes, van FrenchPress tot V60 en van AeroPress tot traditionele filter. 

Laat ons bij je bestelling weten welk apparaat je thuis hebt en wij zorgen voor een bijpassende branding en eventueel een bijpassende maling! 

De maalgraad

Koffiebonen worden gemalen in een espresso machine of een filter apparaat gedaan. Het belang van een goede maler wordt hierbij vaak onderschat. Espresso heeft namelijk vaak een fijnere maling nodig dan filter en de maalgraad verschilt ook nog eens per boon. Voor het lekkerste kopje koffie is een goede koffiemaler met de juiste maalgraad dus essentieel.

Wij verkopen onze koffie het liefst als hele boon, omdat dit het beste is voor de versheid. Heb je thuis geen maler? Geen zorgen! Geef dit aan bij je bestelling en wij malen jouw bonen helemaal gratis voor je! Wij adviseren gemalen bonen binnen twee weken te drinken; daarna verliezen gemalen bonen namelijk veel smaak en aroma, en dat is natuurlijk zonde! Hele bonen blijven daarentegen veel langer vers.

Heb je zelf een maler thuis? Top! Het is altijd even spelen tot je de juiste maalgraad te pakken hebt. Soms is de maling te fijn, waardoor het water teveel in aanraking komt met de bonen. Dit heet overextractie en heeft een bitter resultaat. Dit in tegenstelling tot onderextractie, waarbij de bonen te grof gemalen zijn waardoor het water te snel door het filter loopt, met als gevolg een ‘slappe bak’. 

Dat willen we natuurlijk niet! Het liefst zit je er precies tussenin. Om je een handje te helpen hebben we hieronder een stappenplan toegevoegd, zodat jij thuis het lekkerste kopje koffie kunt zetten! Hierbij is het belangrijk om goed te kijken naar de koffiekoek, oftewel het residu wat achterblijft in je (porta)filter. Deze koek moet een klein beetje vochtig zijn en als zijn geheel uit je filter vallen als je hem eruit probeert te tikken.

 

Vers gebrande koffiebonen

 

Indien extractietijd

 

Check koek

(Koffie residu)

 

Oplossing

Minder dan 23 sec.

Natte koek

Droge koek

Verhoog dosering

Maal fijner

Meer dan 30 sec

Natte koek

Droge koek

Maal grover

Verlaag dosering